Ikäkaudet ja toimintaryhmät

Partiotoiminta on jaettu eri ikäkausille, mutta ikäkausien rajat eivät ole aina ihan tarkkoja. Ryhmän rakenteesta, missä vaiheessa ryhmäläisiä on ryhmään tullut sekä kuinka ohjelman suorittaminen on edennyt, vaikuttavat siihen missä vaiheessa ikäkaudesta toiseen siirrytään.  Partio on mainio harrastus myös aikuisille ja aikuisten avulle on aina tarve lippukunnassa. 

Perhepartio

alle 7-vuotiaat, yhdessä oman aikuisen kanssa

  • Perhepartioryhmä Mustekalat kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Ohjaajina Elina Sihto, Mirka Inkiläinen ja Merja Tanninen

Sudenpennut

 7-9 – vuotiaat, 1.-3. -luokkalaiset. Ryhmää kutsutaan laumaksi. Toimintaa värittävät leikit, seikkailut ja tarinat. Korpisusissa toimii viisi laumaa. Sudenpentulaumaa johtavat aikuiset akelat, osassa ryhmää akelan apuna toimii tarpoja tai samoajaikäinen nuori.  

  • Hurisevat autot (1.lk) tiistaisin klo 15.30-17.00, akelana Päivi Hotokka
  • Ketun ipanat (1.lk) tiistaisin klo 17.00-18.30, akelana Eini Rantala
  • Pullahiiret (2.lk) torstaisin klo 17.45-19.15, akelana Robert Guinness
  • Vikkelät Koiranpennut (3.lk) torstaisin klo 16.30-18.00, akelana Pipsa Suominen
  • Liitävät Kotkat (3.-4.lk) keskiviikkoisin klo 16.30-18.00, akelana Hanne Alanko ja Jari Niemi

Seikkailijat

10–12 –vuotiaat, 4.-6. -luokkalaiset. Ryhmää kutsutaan joukkueeksi, jonka sisällä toimii pienempiä ryhmiä; vartioita. Korpisusissa toimii 1 joukkue. Seikkailijavartiot ja joukkueet opettelevat partion perustaitoja ja retkeilevät paljon. Seikkailijoiden ohjelmaan kuuluu haastemerkkejä ja partiotaitokisoihin osallistumista. Seikkailija taivaltaa tutkimusmatkailijan lailla: niin retkikeittimet, ensiapu, rakentelu kuin solmutkin tulevat tutuiksi. Seikkailijasta tarpojaksi siirtyminen ei ole kovin tarkkaa. Seikkailijajoukkuetta johtaa aikuinen sampo.

  • Villit karhut (5.lk) maanantaisin klo 18.30-20.00, sampona Maria Hynninen

Tarpojat

12–14 –vuotiaat, 6-8-luokkalaiset. Myös tarpojien ryhmää kutsutaan joukkueeksi, jonka sisällä toimii pienempiä ryhmiä; vartioita. Korpisusissa toimii kaksi tarpojien joukkuetta. Seikkailijana opittuja perustaitoja syvennetään tarpojaikäkaudessa. Ohjelmassa korostuu yhdessä toimiminen ja kavereiden kanssa koetut elämykset. Tarpojat liikkuvat ketterästi haastavissakin maastoissa. Tarpojaikäkauden toiminnasta vastaava aikuinen on tarpojaluotsi.

  • Nimettömät (6.lk) keskiviikkoisin klo 18.00-19.30, luotsina Laura Rajala
  • Ikean halvat keksit (7.lk) joka toinen maanantai klo 16.45-18.30, vartionjohtajana Nella Saarinen, luotseina Niina ja Ville Saarinen 

Samoajat

15–17 –vuotiaat, yleensä 9.-luokkalaisesta alkaen. Ohjelmaan kuuluu olennaisena osana ryhmänohjaajakoulutus ja johtamisharjoittelu. Samoajat toimivat tarpojaikäisten vartionjohtajina. Samoajat suunnittelevat toimintaansa yhdessä aikuisen luotsinsa kanssa ryhmän kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Samoajavartiota johtaa samoajaikäinen vertaisjohtaja, joka vastaa ryhmän toiminnasta aikuisen samoajaluotsin tuella.

  • Reissumiehet (8.-9.lk) joka toinen maanantai klo 16.45-18.30, luotseina Niina ja Ville Saarinen 

Vaeltajat

18–22 –vuotiaat. Vaeltajavartioiden ohjelmaan kuuluu niin Suomessa kuin ulkomaillakin toteutettavia projekteja, joissa tutustutaan muiden paikkakuntien ja maiden partiolaisiin. Kukin vaeltaja tekee henkilökohtaisen suunnitelman eli vaelluskartan, jossa hän valitsee itselleen sopivimmat aktiviteettien suoritusvaihtoehdot. Vaeltajien toiminta on itsenäistä. Vaeltajavartionjohtaja toimi vaeltajaikäinen vertaisjohtaja, joka suunnittelee & johtaa vartion toimintaa. Vaeltajaluotsi on aikuinen tuki.


Aikuiset

Yli 22-vuotiaat ovat partiossa aikuisia. Aikuisilla tärkeä rooli on ikäkausien toiminnassa johtajina ja aikuisena tukena. Aikuisella ei ole omaa virallista ohjelmaa, mutta aikuinen on mukana aina ikäkausien ohjelmassa ja kouluttautuu.

  •  aikuisten oma partioryhmä, Fossiilit, kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Luotsina Annariikka Nurminen

Järvipartio

Lippukunnassa on käynnistetty järvipartioryhmä, joka harjoittelee vesillä toimimista painoitetusti. Järvipartioryhmä on 14-vuotiaille ja sitä vanhemmille lippukuntalaisille. Ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

  •  Vesihiidet, kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Vastaavana Ida Heickell-Skyttä.



Viikkotoimintamme tapahtuu Kololla tai lähialueella retkeillen. Ilmoitathan omalle johtajalle, jos partiolainen ei pääse kokoukseen tai myöhästyy; ettei turhaan odoteta ja huolestuta. Koulujen loma-aikaan ryhmät eivät pääsääntöisesti kokoonnu. Jokaiselle kerralle partiohuivi sekä ulkoiluun sopivat vaatteet. Viikoittaisia partiokokoontumisia kutsumme kokouksiksi.

Yksi partioliikkeen perusideoista on ulkoilmaelämä. Ulkona ollaan joka kerta – satoi tai paistoi, joten kunnolliset ulkoiluvaatteet täytyy olla mukana. Kokouksiin lähdettäessä on vanhempien syytä katsoa, missä varusteissa pikkupartiolaiset kololle suuntaavat.

Partioharrastus on jokaiselle vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko osallistua jollei halua. Partioon tultuaan on kuitenkin kaikkien pelattava samojen sääntöjen mukaan. Sudenpentujen laumoissa on käytössä jäähykerrat. Sudenpentu saa kolme varoitusta sääntöjen rikkomisesta, jonka jälkeen seuraa jäähykerta, jolloin partioon ei pääse mukaan. Jäähykerrasta ilmoitetaan aina kotiin.

Pidemmät retket järjestetään viikonloppuisin. Joskus KuhKo retkeilee koko lippukunnan voimin, joskus retket ovat vain tietyn ikäkauden tai ryhmän omia. Kesälomalla on partioleirit, jotka vuodesta riippuen saattavat olla suuria (10 000 osallistujaa), keskikokoisia (2 000 osallistujaa) tai lippukunnan omia pienempiä leirejä. Retkille ja leireille ilmoittaudutaan partion asiointipalvelun kautta vanhempien PartioIDllä, jotta tiedämme, että lapsella/nuorella on lupa osallistua.

Partiotaitokilpailut eli pt-kisat järjestetetään nuoremmille päiväsaikaan ja varttuneemmille kisat jatkuvat yli yön. Kisoissa edetään suunnistamalla maastossa. Matkan varrella mitataan partiossa opittuja taitoja ja tietoja, seikkaillaan, hullutellaan, testataan päätä ja käsiä. Sudenpennut ja seikkailijat kulkevat omissa partiotaitokisoissaan saattajan kanssa.